Tiberias

Ik zal vissers van mensen van jullie maken

ALGEMEEN CONTACT
(weekdagen tussen 9.15 uur en 12 uur)
St.-Jozefsstraat 3
8301 Knokke-Heist
050 51 17 98
secretariaat@tiberias.be

PASTOOR
Pastoor Philippe van den Driessche
philippe.vdd@skynet.be
0477 87 03 24

Hymne met Schola Gregoriana Dominicana

Europese lofzangen

Kerkkoor in Dominicanenkerk

De Schola Gregoriana Dominicana is opgericht in 1998 door Jacques Maertens, organist aan de Dominicanenkerk, en telt ondertussen 26 leden. Het koor zingt iedere zon- en feestdag de kerkdienst van 11 uur in de Dominicanenkerk van Knokke. 

Meer dan een kerkkoor

Naast de gregoriaanse gezangen heeft de Schola ook een repertoire van méérstemmige motetten en heeft zich gespecialiseerd in het opluisteren van begrafenisdiensten. Het koor geeft regelmatig concerten in binnen- en buitenland.

Jacques Maertens

Jacques Maertens (°1932) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel waar hij later docent notenleer en pedagogie werd.  Hij was Eredirecteur van de Kunstacademie Knokke-Heist en componeerde verschillende a capellawerken en cantates voor koor en orkest.

e-mail: jmaertensknokke@gmail.com

Rond de liedertafel van Jacques Maertens

In 1998 is het allemaal begonnen, een lange tafel met daar rond drie mannen. Op vandaag zijn we met zesentwintig mannen rond diezelfde tafel, en tot 2014 zijn we elke maandag te gast geweest… bij Jacques. Nu wordt er gerepeteerd in de Kunst Academie, Het was een lange muzikale ontdekkingstocht zonder einde, onder de leiding van een uitzonderlijk man. Het Gregoriaans is in onbruik geraakt, maar vandaag stelt men echter vast dat er een enthousiaste terugkeer is naar die oude, eenstemmige kerkmuziek. Jacques heeft ons dit helpen ontdekken. Geen geritmeerde muziek, geen maatkarakter, geen instrumenten: alleen de menselijke stem die zich beweegt in zeer beperkte toonschaal. Geen hoge of lage klanken, geen grote melodische sprongen…

De inzet, de werkkracht en de oefening van deze mannen onder deskundige leiding van Jacques resulteren in parels van muzikaliteit. Vele gezellige repetities, boeiende weekendseminars, schitterende concerten…

Europese lofzangen in Duinbergen

Noteer alvast in uw agenda 16 september om 20 nuur in de kerk Heilige Familie, Duinbergen Hymne – Europese lofzangen met Schola Gregoriana Dominicana, Iepers kamerkoor, Irene Carpentier – sopraan en Mirek Coutigny – piano. Kaarten zijn te verkrijgen in Scharpoord voor de prijs van € 15.

Scroll naar boven