Het getijdengebed, is het dagelijkse gebed door de katholieke kerk voorgeschreven voor monniken, monialen en priesters. Er zijn talloze termen in gebruik om het getijdengebed te benoemen. Zo spreekt men ook van getijden, koorgebed, heilig officie, uren, breviergebed en meer. Ook leken kunnen dagelijks de brevier lezen of je kan de teksten online consulteren op de Nederlandse site Tiltenberg. Het getijdengebed bestaat hoofdzakelijk uit 150 Psalmen toegeschreven aan Koning David met daarnaast hymnen, kantieken en lezingen. Vanuit de traditie ritmeren zeven gebedsdiensten de dag. Elke dienst heeft een eigen invulling.
Wil je samen met anderen het getijdengebed bidden, dan ben je voor de Lauden (of het ochtendgebed) iedere weekdag om 8.05 uur welkom in de weekkapel van de Sint-Antoniuskerk. Na dit gebedsmoment vieren we samen eucharistie.
Het volledige getijdengebed bestaat uit zeven (of ingekort tot vijf) gebedsmomenten gedurende de dag.
- Nachtwake of vigilie: Midden in de nacht (of rond 4 uur)
Net zoals Jezus het deed, brengen we een deel van de nacht door in gebed tot God, de Vader. Waken is wakker blijven als iedereen slaapt. Waken is in gebed ten beste spreken voor een wereld die slaapt.
- Lauden of morgengebed: bij het begin van de dag (rond 6 uur).
Samen met de vespers zijn dit de twee voornaamste pijlers van het getijdengebed, die de monastieke dag schragen.
Bij het bidden van de lauden, een lofzang tot God, wijden we onze wereld en alles wat de komende dag zal brengen aan God toe.
- De drie kleine uren, soms ook vervangen door één middaggebed.
Drie korte gebedsdiensten die een scharnierpunt vormen tussen verschillende onderdelen van de dag: de drie zogenoemde kleine uren. Tussen het werken door zijn het momentjes van even aanknopen bij God.
- terts: (rond 9 uur)
- sekt: (rond 12 uur)
- noon: (rond 15 uur)
- Vespers: grote avondgebed (Samen met de lauden de twee belangrijkste gebedsmomenten van de dag)
De Vespers vormen het grote avondgebed waarin heel de voorbije dag voor God gebracht wordt. Dit gebeurt in dank- en smeekgebed.
- Completen
Met de completen of dagsluiting vertrouwen we ons vlak voor het slapen gaan toe aan God en aan Maria. We bidden voor heel de wereld om zegen en bescherming voor de nacht. Aan het einde van de completen wordt het Salve Regina gezongen.