Tiberias

Ik zal vissers van mensen van jullie maken

ALGEMEEN CONTACT
(weekdagen tussen 9.15 uur en 12 uur)
St.-Jozefsstraat 3
8301 Knokke-Heist
050 51 17 98
secretariaat@tiberias.be

PASTOOR
Pastoor Philippe van den Driessche
philippe.vdd@skynet.be
0477 87 03 24

Lezen in en bidden met de Bijbel

Enkele tips om na de dag van het Woord (vorige zondag) thuis aan de slag te gaan met het Woord

Lezen in de Bijbel

Bijbelcitaat

Zo lijkt iedere schriftgeleerde die leerling van het koninkrijk van de hemel is geworden op een huismeester die uit zijn voorraadkamer nieuwe en oude dingen tevoorschijn haalt. (Matteüs 13,52)

Boeken

1 Coronabijbel 

Als eerste tip vonden we een prachtig online boek. Vlak voor de eerste lockdown zaten in Zwitserland enkele protestantse en katholieke zorgpastores samen om een initiatief uit te dokteren dat de eenzaamheid zou kunnen tegen gaan. Hun idee: mensen uitnodigen om een hoofdstuk uit de Bijbel met de hand over te schrijven. En of dat idee aansloeg! Blader door het prachtige exemplaar, laat je verwonderen en geniet ervan. Misschien bezorgt het jouw ook inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

2 Bijbel in een jaar

Bijbel in een jaar is een uitgave die belooft je te helpen het deze keer vol te houden. Het boek gebruikt de volledige Nieuwe Bijbelvertaling, maar dan in een unieke volgorde: voor elke dag van het jaar staan er 3 fragmenten klaar, telkens uit het Oude Testament, Psalmen of Spreuken en het Nieuwe Testament. Zo ontdek je meteen de samenhang in het geheel.

Dag 1 wordt gesitueerd op 1 januari, maar bij de tips vooraan in het boek lees je meteen dat deze aanduiding relatief is. Wees aardig voor jezelf, staat er: Kom je een keer niet aan lezen toe, ga dan gewoon verder waar je was gebleven.

3 Lezen met je hart

De bijbeluitgave Lezen met je hart beperkt zich tot de evangeliën, maar je duikt er wel des te dieper in. Bedoeling is immers om langer stil te staan bij de zondagslezingen door de methode van lectio divina. Letterlijk betekent dat geestelijke lezing, oftewel lezen met je hart.

Op de linkerbladzijde vind je de zondagslezing zelf, de rechterbladzijde blijft blanco, om je gedachten even vast te houden. Op de volgende bladzijde vind je dan wat uitleg en vragen om je op weg te helpen, en wel met de 4 stappen van de lectio divina: lezen, overwegen, bidden en beschouwen in stilte. Wie deze methode nog nooit probeerde, heeft nog veel te ontdekken, doen! De taal is eenvoudig en vroom (samensteller is predikant Jos Douma).

4 De infographic Bijbel

De Infographic Bijbel is erg inspirerend voor wie de Bijbel al goed meent te kennen. Paginagrote grafieken werpen een nieuw licht op bepaalde verhalen, personen en thema’s. Wist je dat geld de vierde plek inneemt in een lijst onderwerpen die het vaakst aan bod kwamen in Jezus’ gelijkenissen en lessen? En ken je alle namen en beschrijvingen van God? Leer de vrouwen van het Nieuwe Testament beter kennen en ontdek hoe de samenleving van Jezus’ tijd economisch in elkaar zat. 

Ook het grote verhaal van de Bijbel komt goed aan bod in deze uitgave, die veel meer is dan een verzameling weetjes in mooie prenten.

5 Zij lacht

De Zij lacht-bijbel is bedoeld voor jonge vrouwen. De verrassende titel komt voort uit het brein van Liza de Jonge, de 25-jarige oprichter van het bijbehorende platform Zij lacht.nl. Ze studeerde communicatie en bedrijfskunde. Bedoeling van het platform is om jonge vrouwen te helpen tijd vrij te maken voor God. De Zij lacht-bijbel gebruikt de Notitiebijbel in Herziene Statenvertaling. Protestants dus en een wat vreemde taal soms voor Vlaamse oren. Maar het leuke is dat alle uitspraken van God en Jezus in het rood staan. Zo krijg je gelijk een idee van zijn Woord. En daar begint natuurlijk alles mee! De uitgave laat veel ruimte voor eigen notities en voor Bible Journaling.

woorden die raken B.JPG

6 Woorden die raken

Woorden die raken is een werkboek met de evangelielezingen van de B-cyclus op zondag. Voor elke zondag van het liturgische jaar worden 4 pagina’s voorzien. Voorop staat de tekst van het evangelie. Daarna volgen er twee pagina’s met ruimte om neer te schrijven wat je raakt in dit evangelie en hoe dit voor jou ook een woord kan worden om van te leven. Daartussen vind je een korte duiding. De laatste pagina bevat afwisselend een gebed, een stukje poëzie, uitleg bij een Bijbels woord, een getuigenis of een bezinningstekst. Een aanrader om te gebruiken in een bijbelgroep of voor persoonlijk gebruik!

Apps

1 De Bijbel app

In de app Mijn Bijbel kun je dezelfde bijbelvertalingen lezen als op debijbel.nl (keuze uit meer dan 30 vertalingen, maar wie ze allemaal wil bekijken, moet betalend lid worden). Open hem en je vindt dagelijks een verse bijbeltekst, blogs, en leesplannen rond een bepaald thema of om de hele bijbel te lezen. Begin bijvoorbeeld binnenkort met het leesplan voor de veertigdagentijd. Alles is gratis, maar om een leesplan te volgen, moet je je wel even inschrijven.

2 De Bijbel app voor kinderen

Bereid je kind zich voor op de eerste communie? Dan is de Bijbel app voor kinderen een handige hulp om het meer vertrouwd te maken met de Schrift. Zelfs kleuters kunnen er zelfstandig al mee aan de slag en ook 10-jarigen vinden hem nog leuk. Verhalen zelf lezen of laten voorlezen, het kan allemaal. Vragen en beloningen stimuleren de jonge lezertjes om nog meer verhalen te ontdekken.

3 The Bible in a Year

Als Engels voor jou geen hindernis vormt, is The Bible in a Year het ontdekken waard. Via de app kan je met een dagelijkse podcast in 1 jaar de hele bijbel lezen. Priester Mike Schmitz leest voor en becommentarieert ook kort en krachtig. Het gevolgde leesplan kan je aanvragen via de bijbehorende website.

Websites en dagelijkse nieuwsbrief

1 Zondagslezingen volgens de liturgische kalender

Op de site van Bijbelhuis Zevenkerken vind je voor elke zondag alle lezingen terug, in tekst en audio. Ga bijvoorbeeld naar de pagina met de lezingen van deze Zondag 31 januari.

2 Dagelijkse lezingen volgens de liturgische kalender

Op Dagelijks Evangelie vind je dagelijks alle lezingen van de liturgische kalender voluit, met commentaar. Je kan de teksten ook rechtstreeks naar je mailbox laten zenden.

Bidden met de Bijbel

Kerknet academie

Door regelmatig te bidden en te mediteren met de Bijbel, kan je God beter leren kennen en je leven gaandeweg op Hem afstemmen, maar hoe doe je dat? Dit kan nu leren door je in te  schrijven voor de gratis digitale cursus van Kerknet-Academie. Via de link Leer bidden met de Bijbel kom je op een pagina met tips, meditaties en hulpmiddelen. Onderaan de pagina staat een link om je in te schrijven voor een gratis cursus Kennis maken met de Bijbel

Scroll naar boven