Tiberias

Eucharistie volgen op afstand

In verbinding met de Heer en met elkaar in tijden van quarantaine

 

Zondagsvieringen op radio en tv:

– radio 1 om 10 uur
– TV om 10 uur  NPO 2 (Nederland)

Zondagsvieringen op internet rechtstreeks of in herhaling

– streaming om 10 uur (verder ook in herhaling): Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Antwerpen ‘Vieren met de bisschop’, (je kan hier ook elke weekdag om 17 uur een dienst volgen met bezinning, gebed en duiding – een aanrader in deze veertigdagentijd)
– streaming om 11 uur (verder ook in herhaling): abdij Averbode
– vanuit Waregem enkel herbekijken
– vanuit Roesalere enkel herbekijken
Verder is er nog een zeer ruim overzicht
van waar je nog meer vieringen kan volgen.

 

Uizending volgen op biddende wijze

Bij quarantaine  is het de enige manier om toch de zondagse viering te volgen: via tv, internet of radio. Maar hoe doen we dat op een biddende wijze?

1. Maak van je woonkamer of bureau een plaats van gebed

 • Ruim wat op zodat de plek rust uitstraalt.Plaats in de buurt van het scherm (of radio) op een tafel of kast een icoon of (kruis)beeld, samen met een kaars.

2. Ontsteek een kaars vóór het begin van de viering

 • Samen met huisgenoten bewust de kaars aansteken, 5 minuutjes voor aanvang van de viering, helpt om een stille tijd van voorbereiding in te gaan.
 • Als er kinderen in de buurt zijn, vinden die het vast prettig om een kleine processie te houden. Ontsteek de kaars(en) bijvoorbeeld in de keuken en laat de kinderen de icoon of het kruisbeeld dragen van de keuken naar de plaats waar je de viering zal volgen. Zo wordt de voorbereiding een kleine ‘pelgrimstocht’. Ook voor volwassenen kan dit betekenisvol zijn.

3. Lichaamshoudingen

 • Ga niet ‘luilekker’ in de zetel liggen, zoals je bij andere programma’s misschien doet. Gebruik eventueel een stoel (of bidbankje) die een ontvankelijke gebedshouding mogelijk maakt.
 • Neem (indien mogelijk) de houdingen aan die je in de kerk zou aannemen: – maak het kruisteken bij het begin en einde van de vieirng, en bekruis je hoofd, mond en hart bij het beluisteren van het evangelie;- staan bij de openingsritus, het evangelie, het eucharistische gebed, de communieritus, de zegen;- aandachtig zitten bij de 1ste en 2de lezing, de antwoordpsalm, homilie, en de stille tijd na de communie.

4. (Samen) luisteren, spreken en zingen

 • Volg de lezingen mee in een Bijbel, volksmissaal, de editie van Kerk & Leven of online via Dagelijks evangelie.
 • Je kan de lezingen ook al even vooraf doornemen, zo wordt het volgen van de viering een echt actief luisteren naar het Woord van God voor ons vandaag. 
 • Spreek luidop de vaste antwoorden uit, en zing mee waar je kan. 

5. Gebedsintenties 

 • Nog meer dan anders kan je bewust bidden voor elkaar, voor wie eenzaam zijn, voor de zieken, de zorgverleners en allen die verantwoordelijkheid dragen om ons door deze crisis te leiden.
 • In de voorbereidingstijd kan je misschien al enkele persoonlijke gebedsintenties noteren.

6. Solidariteit

 • Zeker in deze veertigdagentijd nodigt de Kerk ons uit om onze solidariteit concreet te maken. Nu we dat niet kunnen doen via de collecte kan je overwegen om een overschrijving te doen aan Broederlijk Delen of aan een andere organisatie die zich inzet voor armen, vluchtelingen of andere kwetsbare mensen.

7. Onze Vader en vredeswens

 • Met open handen het Onzevader bidden kan een manier zijn om je eigen leven en dat van allen die je dierbaar zijn, in handen te leggen van de God van alle leven. Probeer de vredeswens te ontvangen als een woord dat Christus persoonlijk tot jou spreekt, en wens die vrede in je hart ook aan de mensen met wie je je verbonden wil weten.  Besef dat miljoenen mensen dezelfde woorden beluisteren en meebidden.
 • Kinderen kunnen op het moment van de vredeswens eventueel door het raam zwaaien naar toevallige passanten, of expliciet de naam noemen van de mensen aan wie ze de vrede willen toewensen.

8. Gebed bij de geestelijke communie

 • Met het oude gebed hieronder, of met eigen woorden, kan je je verlangen uitdrukken om te delen in de communie, ook al is dit in deze uitzonderlijke tijd niet fysiek mogelijk. In gemeenschap met velen bidden we daarom met aandrang dat Jezus Christus in ons hart en in ons gezin aanwezig komt, met zijn liefde en kracht.

  Mijn Jezus,

  ik geloof dat U in het Allerheiligste Sacrament tegenwoordig bent.
  Ik bemin U boven alles en wens U in mijn hart te verwelkomen.
  Nu ik niet de communie daadwerkelijk kan ontvangen,
  vraag ik van U de genade van de geestelijke communie.
  Omhels mij en zuiver mijn verlangen naar de hemelse Vader.
  Draag mij in Uw Geest, en laat mij nooit van U gescheiden worden.

  Amen.

Geef deze info zoveel mogelijk door aan mensen die wij niet kunnen bereiken en hier nood aan hebben. Dank hiervoor.

Scroll naar top