Tiberias

Ik zal vissers van mensen van jullie maken

ALGEMEEN CONTACT
(weekdagen tussen 9.15 uur en 12 uur)
St.-Jozefsstraat 3
8301 Knokke-Heist
050 51 17 98
secretariaat@tiberias.be

PASTOOR
Pastoor Philippe van den Driessche
philippe.vdd@skynet.be
0477 87 03 24

Bidden met de rozenkrans

Meimaand, Mariamaand en Oktobermaand, rozenkransmaand. In de Sint-Antoniuskerk te Heist houden we deze oude traditie in eer en bidden en mediteren we in mei en oktober op vrijdagavond om 18.05 uur met de rozenkrans of paternoster. Iedereen is welkom.

Een gebedssnoer

De rozenkrans is een gebedssnoer met oorspronkelijk vijftien maal tien kralen, telkens afgewisseld door een grotere kraal. Aan dit snoer werd ter ere van Maria bij elke kraal een weesgegroet, dus in totaal 150 weesgegroeten gebeden. De grotere kraal betrof het Onze Vader. De tegenwoordig gebruikelijke en in de volksmond genoemde ‘rozenkrans’ is feitelijk het zogeheten ‘rozenhoedje’. De naam is ontleend aan het hoedje van rozen dat als een kroontje of onder een kroontje vaak bij Maria en andere heilige maagden werd afgebeeld. Dit ‘rozenhoedje’ is een derde deel van de eigenlijke rozenkrans. Het snoer telt vijfmaal tien kralen met daartussen vijf grotere. Met dit snoer worden niet 150 weesgegroetjes gebeden, maar ‘slechts’ 50.

Oorsprong

beads-1452994_640

Christenen gebruiken al eeuwenlang een gebedssnoer om te bidden. Al in de Middeleeuwen werd de rozenkrans gebeden in kloosters. Het was met name de H. Dominicus van Caleruega (1170-1221), stichter van de Dominicanen, die dit gebed bevorderde, nadat Maria aan hem verschenen was. In de 14de en de 15de eeuw raakte het rozenkransgebed ook buiten de kloosters bij leken bekend. Met name door toedoen van de dominicanen, de jezuïeten en de rozenkransbroederschappen, waarvan de meest bekende in 1475 te Keulen werd opgericht en vandaar over de hele wereld verspreid.

Andere gemeenschappen

In sommige kerken wordt speciaal tijdens de oktobermaand de rozenkrans nog dagelijks gebeden. Het voortdurend herhalen van een gebed met een gebedssnoer in de hand, zoals dat bij het bidden van de rozenkrans gebeurt, is een vorm van gebed die in meer religies voorkomt, onder meer ook bij moslims.

Leren bidden met de rozenkrans

Op de website Start De Stilte leer je stap voor stap mediteren en bidden met de rozenkrans. Je kan dit thuis uitproberen met de gebeden en meditaties die je online kan beluisteren of kan downloaden. Heb jij geen rozenkrans of rozenhoedje (paternoster)? Geen nood, je kunt ook je vingers gebruiken of je kunt er eentje aanschaffen in het secretariaat van de pastorie te Heist.

Scroll naar boven