Tiberias

Tiberias een naam met inhoud

Knokke-Heist, september 2017

Beste parochianen,

 

Op zondag 8 oktober zal bisschop Lode Aerts het team van de pastorale eenheid Tiberias aanstellen. De zes parochies van Knokke-Heist vormen dan samen een nieuwe parochie. Er is een team dat het geheel coördineert, werkgroepen die de kernopdrachten van de pastoraal behartigen (liturgie en gebed, verkondiging en catechese, diaconie, communicatie) en pastorale ploegen die de lokale geloofsgemeenschappen blijven ondersteunen.

Een nieuwe naam met inhoud: Tiberias

Met de bijbelse plaatsnaam ‘Tiberias’ voor de pastorale eenheid in onze gemeente, geven we onze visie mee op hedendaags christen-zijn: vissers van mensen zijn, naar het voorbeeld van Jezus. Tiberias verwijst naar het meer van Galilea, ook wel het meer van Tiberias genoemd, bekend vanwege de goede visvangst. Het verwijst ook naar de mooiste stad aan het meer. Tiberias was niet alleen een toeristische en wereldse stad, het werd ook de hoofdplaats van het Sanhedrin. De Masoretische tekst van de Hebreeuwse Bijbel werd daar gemaakt. Maar het belangrijkste om te onthouden is toch wel dat heel wat van de verhalen in het evangelie op en rond het meer van Tiberias plaatsvonden. Enkele voorbeelden: de roeping van de eerste leerlingen om vissers van mensen te worden, het stillen van de storm op 

het meer, de bergrede op een heuvel die uitkeek over het meer, de vermenigvuldiging van broden en vissen in Tabgha, vlakbij de kustlijn van het meer, de verschijning van de Verrezene op het strand en de wonderbare visvangst… Deze mooie, nieuwe naam Tiberias past uitstekend bij onze gekende badstad Knokke-Heist, stad aan zee, gegroeid uit een ver verleden van kleine vissersdorpjes.

Een nieuw logo

In dit duidelijke en mooie logo in de kleuren van water en zand, zee en strand, zit heel wat symboliek. De Sint-Jakobsschelp staat in het wapenschild van onze gemeente en legt een link met de geschiedenis van het ontstaan van Heist en Knokke vanuit Lissewege waar de kerk onder toezicht van de Tempeliers gebouwd werd. Zij moesten de 

pelgrimswegen naar Santiago de Compostela, Rome en Jeruzalem beschermen. Voor pelgrims uit het noorden begon de pelgrimstocht in Lissewege. Niet alleen zijn wij allen pelgrims in het leven, maar worden wij ook telkens opnieuw geboren in de kracht van Jezus’ heilige Geest. De schelp is een universeel symbool van geboorte en nieuw leven. De zeven onderscheiden delen in de schelp verwijzen naar zeven bronnen (de naam Tabgha is daarvan afgeleid, daar vond de vermenigvuldiging van de vijf broden en de twee vissen plaats). De gele cirkel op de achtergrond is het symbool van de eenheid, van de warmte van de zon, en accentueert ook de beweging van het opspringende visje. De vervolgde christenen tekenden een visje op de muren van de catacomben, omdat een kruisje hen anders verraden zou. Het visje 

verwees discreet naar de naam van Jezus. Wij kozen ervoor het kruis uitdrukkelijk aanwezig te stellen in ons nieuwe logo, de letter ‘t’ van †iberias.

Samen kerk-zijn

Met de pastorale eenheid Tiberias wensen we verder te werken aan een mooie toekomst van de kerk in Knokke-Heist. We willen samen kerk-zijn, een Jezusbeweging, een dynamiek die van christenen uitgaat, gedreven door Jezus’ goede Geest.

Het team van de pastorale eenheid Tiberias: priester Willy Snauwaert,  priester Pradip Smagge, priester Philippe van den Driessche, Christine De Meulder, Nicole Goffin, Monique Haesebrouck, Anne-Mie Kerckhof, Linda Naessens en Ann Staelens.

Scroll naar boven