Tiberias

Ik zal vissers van mensen van jullie maken

ALGEMEEN CONTACT
(weekdagen tussen 9.15 uur en 12 uur)
St.-Jozefsstraat 3
8301 Knokke-Heist
050 51 17 98
secretariaat@tiberias.be

PASTOOR
Pastoor Philippe van den Driessche
philippe.vdd@skynet.be
0477 87 03 24

Okra Heist bezocht de Dijlestad

Daguitstap naar Mechelen

Het perron… wachten op de trein naar… 

Op zaterdag 2 juni wachten 18 leden van Okra Heist op het perron op de trein die hen zou brengen naar… Mechelen.  Het zou een leerrijke en vrolijke uitstap worden, alhoewel vrolijk…?

De treinrit bracht Okra Heist naar de Dossinkazerne met daarnaast  een perron. Van op dit perron werden 25.484 Joden en 352 zigeuners weggevoerd. Het waren vrouwen, zowel als mannen, kinderen zowel als ouderen. Ze werden in overvolle beestenwagons geduwd in de meest erbarmelijke omstandigheden voor een rit van drie dagen lang zonder eten of drinken, zonder toiletten. Op de trein was geen plaats om te zitten, laat staan om te liggen. Toen in 1942 reed de trein naar… Auschwitz- Birkenau… richting dood.

Met de trein naar ... Auschwitz-Birkenau ... richting dood

Massa, Angst en dood

Drie woorden bepaalden de sfeer in het museum: massa, angst en dood.

Groepsdruk en massageweld, het is van alle tijden en kan leiden tot volkerenmoord
Angst leeft zowel bij de slachtoffers als bij de daders
Slechts 5 % van de 25.837 Joden en Zigeuners zijn terug gekomen

Manipulatie en moeizaam verzet

Tot midden 1942 kon de bezetter overal in België rekenen op de  medewerking van de  plaatselijke overheden en politie die door de nazi’s beloond werden voor het uitleveren van Joden. Zowel de autoriteiten als de gewone bevolking werd gemanipuleerd en zag in het begin geen kwaad in de vele opsporingen. Anderzijds, wie weigerde om mee te werken had helemaal geen inkomen meer. Vooral Joden moesten het ontgelden, maar ook anderen die niet behoorden tot het Arische ras werden opgepakt en weggevoerd naar de concentratiekampen.

Anti-Joden propaganda

Grote fotowanden

Vanop een enorme fotowand kijken de 25.836 weggevoerde gevangenen toe. Hun foto’s worden zoveel mogelijk aangevuld. Met hun foto en hun naam krijgen deze mensen in het museum opnieuw een identiteit en een eerbetoon.

De 25.836 annonieme slachtoffers krijgen op de wanden opnieuw een naam en een gezicht en hiermee een eerbetoon.

Sint-Romboutskathedraal

Bij een middagmaal konden de leden van Okra wat bekomen van de opgedane indrukken en in de namiddag trok de groep de stad in ter verkenning onder begeleiding van een gids. De indrukwekkende Sint-Romboutskathedraal overheerst het stadsbeeld.  De kathedraal is de hoofdkerk van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. De beroemde hoge toren is nooit volledig afgewerkt. Dit had te maken met de slechte financiële situatie. De Sint-Romboutskathedraal is in gotische stijl gebouwd en de toren heeft maar liefst zes verdiepingen. 

De Sint-romboutskathedraal is de hoofdkerk van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, waar kardinaal Jozef De Kesel bisschop is.
Onderaan de preekstoel, een afbeelding van Paulus die van zijn paard is gevallen door een bliksem en zich daarna heeft bekeerd tot het Christendom. Hij is de eerste 'missionaris' geworden en verspreidde het geloof.

Stadhuis en Keizer Karel…

Ook aan de Grote Markt van Mechelen kregen ze het stadhuis te zien, dat uit drie delen bestaat.  Zo is er het Paleis van de Grote Raad, het belfort en de lakenhal. De lakenhal is het laatst bijgekomen. Hier werd vroeger voornamelijk textielproducten verhandeld.

In een nis van de voormalige lakenhal dat nu deel uit maakt van het stadhuis, zagen we het standbeeld van Keizer Karel V, in Vlaanderen beter gekend onder de naam Keizer Karel. Deze keizer is hier in Mechelen opgegroeid en regeerde van 1516 tot 1556 van hieruit als koning van Spanje en Keizer van het Duits-Roomse rijk. Alhoewel, hij was eigenlijk continu op rondreis in zijn rijk. Zijn beeltenis is overal in de stad terug te vinden, ook dat van zijn tante, Margareta Van Oostenrijk, bij wie hij is opgegroeid. Zij regeerde in Mechelen en van haar zagen we een standbeeld.

Stadhuis bestaande uit drie delen, uit drie verschillende bouwperiodes
Beeltenis van Keizer Karel boven de ingang van het Stadhuis.
Stanbeeld van Margaretha Van Oostenrijk

De oude Dijle en de Afleidingsdijle

De rivier, de oude Dijle die midden door de stad loopt geeft de stad een uniek en ontspannen beeld. De aan getijden ondergevige  en door mensen aangelegde Afleidingsdijle ten noorden van de stad geeft de stad bescherming tegen wateroverlast.

Guido en LIeve bij de gids op een brug over de Oude Dijle

Beethoven in Mechelen

Op de Haverwerf ontdekken we een bronzen beeldje van de jonge Ludwig Van Beethoven, die als koorknaap zong in de kathedraal. Het staat voor het beeld van grootvader Lodewijk Van Beethoven. Ludwig is in 1770 geboren te Mechelen en woonde met zijn grootvader in de nabij gelegen Beethovenstraat.

De jonge Ludwig Beethoven die hier als jonge koorknaap zong in de Sint-Romboutskathedraal

Een mooie herinnering aan een mooie dag

Enkele Okra reizigers samen op de foto
Scroll naar boven