Tiberias

Ik zal vissers van mensen van jullie maken

ALGEMEEN CONTACT
(weekdagen tussen 9.15 uur en 12 uur)
St.-Jozefsstraat 3
8301 Knokke-Heist
050 51 17 98
secretariaat@tiberias.be

PASTOOR
Pastoor Philippe van den Driessche
philippe.vdd@skynet.be
0477 87 03 24

Mijmering bij Allerzielen

Leven voor en na het sterven

Op een dag als vandaag kan je er niet meer omheen: de dood hoort bij het leven. Je kan het dagen, weken, misschien jarenlang uit het gezichtsveld wegduwen, alsof alleen vandaag belangrijk is, maar op een dag als deze spreekt de dood vanuit zoveel geliefden die er niet meer zijn, en wiens aanwezigheid alleen nog klinkt in de pijn van leegte en gemis. En misschien in de vraag: waar ben je nu? Ben je er nog? Is er iets na dit leven? Moet de vraag niet eerder gesteld:

is er Iemand na dit leven? Iemand die er is, bij wie de mens over de grenzen van het hier en nu tot zijn bestemming komt?

Allerzielen spreekt van Leven, voor én na het sterven. Alleen is wat hierna komt – het leven na de dood – geen kopie van het leven voor de dood. Want het leven na de dood heeft niets van doen met de dagelijkse zorgen die ons op deze aarde gegeven zijn: het zorgen voor een nageslacht het in stand houden van je naam en je bezit, noch met huwen of ten huwelijk gegeven worden. Het leven na de dood heeft alleen te maken met Hem die liefde is, die sterker is dan alle dood, en die leven doet. Maak van het leven na de dood geen kopie van je leven hier met alleen alles veel beter en mooier. Maar laat je leven hier op aarde een kopie zijn van het leven dat ons te wachten staat, waar alles spreekt van de liefde van Ik zal er zijn voor u. Laat je eeuwig leven hier beginnen. Allerzielen zegt de dood hoort bij het leven, maar nog veel meer hoort het leven bij de dood.

Carlos Desoete

Scroll naar boven