Tiberias

Het verhaal van de drie zeven

Volgend verhaal werd voorgelezen tijdens de oecumenische bezinningswake ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers op 11 november.

 

Het verhaal van de drie zeven

Socrates, de Griekse wijsgeer, liep eens door de straten van Athene. Plotseling komt een man opgewonden naar hem toe. “Socrates! Ik moet je iets vertellen over je vriend die…”.

Socrates “Ho eens even”, onderbreekt Socrates hem. “Voordat je verder gaat. Heb je het verhaal dat je mij wilt vertellen gezeefd door de drie zeven?” 
“De drie zeven? Welke drie zeven”, vraagt de man verbaasd.
“Laten we het proberen”, stelt Socrates voor. “De eerste zeef is de zeef van de waarheid. Heb je onderzocht of het waar is wat je mij vertellen wilt?”
“Nee, ik hoorde het vertellen en…”
“Ah juist! Dan is het toch zeker wel door de tweede zeef gegaan? De zeef van het goede? Is het iets goeds wat je over mijn vriend wilt vertellen?”
Aarzelend antwoordt de man: “Eeeh nee, dat niet. Integendeel…”
“Hm”, zegt de wijsgeer. “Laten we dan de derde zeef gebruiken. Is het noodzakelijk om mij te vertellen wat jou zo opwindt?”
“Nee, niet direct noodzakelijk”, antwoordde de man.
“Welnu”, zegt Socrates glimlachend. “Als het verhaal dat je vertellen wilt, niet waar is, niet goed is en niet noodzakelijk is, dan wil ik het liever niet weten. Ik raad je zelfs aan het te vergeten.”
Tot zo ver het verhaal. Laten we dwars door alles heen deze drie zeven ons leven lang gebruiken: we zullen de pure schat van vrede overhouden. Als iedereen dit in beweging kan zetten, krijg je een vredevol groepsgevoel. De sterkte van de groep zit hem in de vreugde die ieder aan elkaar geeft: de vreugde van waarheid, goedheid en nut in alles wat we tegen en over elkaar vertellen. Of je nu gelovig, erg gelovig, weinig gelovig bent, of je nu een vrijzinnige, een twijfelaar, een christen, moslim, jood, hindoe, sikh, boedhist bent.

 

Misschien kunnen wij dit ook onder ons toepassen, in onze eigen kerkgemeenschap, in ons gezin, onze familie, in onze verenigingen, of waar we ook met mensen samen komen. Op die manier komen we een stapje dichter bij de Vrede die we zeker ook in deze Kerstperiode iedereen toewensen.

Scroll naar boven