Tiberias

Voorstelling

Een parochie stelt zich voor.

Heilige Familie is de jongste gemeenschap uit de reeks van 6!  In het begin van de twintigste eeuw ontstond dit plekje als pleisterplaats tussen Knokke en Heist.  Hier aan de zee, groeide een gemeenschap en een geliefkoosd familieoord.

Het ontstaan van Duinbergen liep parallel met de bouw van een kapel, symbool van een gelovige gemeenschap, bekostigd door de bewoners en de vakantiegangers.
Er groeide een parochie…een typische kustparochie waar plaatselijke bewoners en toeristen het kerkelijk leven met mekaar delen.

De kapel Christus Koning, gebouwd in 1902 is bijzonder geliefd door de inwoners van Duinbergen en toeristen. Velen gaan er tijdens de dag even binnen voor een groet aan het Heilig Sacrament of om hun nood voor te leggen aan hun geliefde heilige.

De kerk van de H. Familie, gebouwd tussen 1938 en 1939, is bij voorkeur de plaats waar we tijdens het weekend Eucharistie vieren.  Het is een sobere maar mooie liturgische ruimte.  Je bent er hartelijk welkom, wie je ook bent, waar je ook woont !

Vandaag zijn er op de parochie een 50-tal vrijwilligers die zich inzetten voor liturgie, verkondiging en dienstbaarheid.

De wekelijkse liturgie is het hart van het parochiegebeuren. Rond woord en brood verzamelt de gemeenschap zich. Zij wil zich voeden en sterken voor de taken die haar wachten in de komende week. Hier gebeurt ontmoeting…het is een wonder gebeuren als mensen elkaar ontmoeten!

Vanuit die eucharistie gaat elk naar zijn woon- en leefplaats om mensen graag te zien, om mensen te dienen. Dit gebeurt vaak in de kleine attenties van elke dag. Maar ook de grotere acties tekenen deze parochie: alles wat gebeurt rond Welzijnszorg en Broederlijk Delen, ons jaarlijks missiefeest, het onthaal van toeristen en vreemdelingen, het werk binnen ziekenzorg en het kerstbezoek aan vele bejaarden die de mooie leeftijd van 80 bereikt hebben! De parochieraad en de kerkfabriek zorgen respectievelijk voor de spirituele en materiële verzorging van het geheel.

Nog een belangrijk pakket binnen de parochiegemeenschap is de verkondiging! De voorbereiding op de eerste communie en de Vormselviering met de daaraan gekoppelde ouderbijeenkomsten. Er is de bezinningsgroep ‘Evanglie vandaag’. Maandelijks komen 12 mensen bijeen om hun geloof uit te spreken en te delen. In de sterke tijden van het kerkelijk jaar wordt deze bezinning opengetrokken naar iedereen. Op federaal en dekanaal vlak worden dan sprekers uitgenodigd om ons geloof te helpen verdiepen.

Jaarlijks houden wij een bedetocht langsheen tientallen kapelletjes op de parochie. De kapel langs de Arkadelaan is de historische plek waar de tocht afgesloten wordt met een gebedsmoment.

Op drie verschillende tijdstippen van het jaar brengen wij mensen samen om te tafelen! Het feest van de H. Familie op de tweede zondag van januari, het jaarlijks missiefeest op de zondag vóór OLVrouw Hemelvaart, en het mosselfestijn op de derde zaterdag van september. Heel wat vrijwilligers steken de handen uit de mouwen en geven het beste van zichzelf om het gezellig te maken voor iedereen.

 

Dit was een greep uit wat er leeft in onze parochie Heilige Familie te Duinbergen want er gebeuren ongelooflijk veel kleine en ongeziene goede werken binnen het geheel van deze gemeenschap. Wij hopen en bidden dat Gods goede Geest mag blijven waaien in de harten van heel veel mensen op dit mooie plekje langs de Noordzee!

Scroll naar top