Tiberias

Mogen we opnieuw samen eucharistie vieren?

Is dit wenselijk?

Nieuwe regel biedt vooral extra kansen om met het gezin naar de kerk te komen

Naar aanleiding van het vonnis van de Raad van State (dinsdag 8 december), werd er een lichte aanpassing toegestaan: max. 15 personen per viering (kinderen tot en met 12 jaar en de voorganger niet meegerekend). Je kan de eerste reactie van de Belgische bisschoppen erop nalezen. Het bisdom Brugge laat de parochies en de pastorale eenheden zelf kiezen of ze een viering al dan niet verantwoord vinden. Het bisdom heeft er alle begrip voor wanneer ter plaatse beslist wordt om met uitzondering van begrafenissen en huwelijken geen eucharistievieringen of gebedsdiensten te voorzien. Het garanderen van de veiligheid en de gezondheid van allen blijft de belangrijkste regel in deze moeilijke tijd.

In principe kunnen dus vieringen met max. 15 personen. Alle parochies en pastorale eenheden in onze streken hebben echter besloten dat dit aantal te beperkt is om de vieringen te laten plaats vinden. We zouden meer mensen moeten telleurstellen dan tevreden. Ook met Kerstmis zullen we geen viering doen. Zelf willen  we solidair zijn met de omliggende parochies, maar zijn dat ook met de regering en de zorgverleners die al het mogelijke doen om de pandemie in te dijken. Hoe jammer we dit ook vinden, we willen geen verkeerde signalen geven. Het virus is jammer genoeg nog niet bestreden.

We blijven dus de situatie behouden: geen eucharistievieringen, enkel uitvaarten en huwelijksvieringen (met max. 15 personen). Als de situatie aangepast wordt, laten we je dit weten via onze nieuwsbrieven, onze website en onze Facebookpagina.

Het zal vreemd aanvoelen dat we dit jaar niet kunnen samen vieren op kerstmis. We vinden dat allemaal heel jammer, maar een priester uit ons bisdom omschreef het treffend: ‘Misschien is dit een mooie uitdaging om Kerstmis daar te laten gebeuren waar dat het meest nodig is: in ons eigen hart.’

Laat ons Kerstmis vieren daar waar het nodig is, in ons hart.
Scroll naar top