Geloofsgemeenschappen buiten Tiberias

Hier vind je info over de gemeenschap buiten onze pastorale eenheid Tiberias, niet alleen de Katholieke kerk krijgt hier een plaatsje. We geven ook een plaatsje aan andere erkende geloofsgemeenschappen.

De Pastorale Eenheid Tiberias met moderator pastoor Willy Snauwaert, priester Philippe en het team:

De PE Tiberias telt zes kerken met eigen gemeenschappen (de voormalige parochies). Samen met de pastorale eenheid behoren deze gemeenschappen tot een nog groter geheel van de Katholieke kerk.

Dekenij Blankenberge-Oostkust en deken Lieven Soetaert

De PE Tiberias maakt samen met de pastorale eenheid Maria Ster-der-zee Blankenberge-Zuienkerke, de federatie De Haan en de federatie Zeebrugge deel uit van de dekenij of het dekanaat Blankenberge-Oostkust. Priester Lieven Soetaert staat als deken aan het hoofd van dit dekanaat. Het dekenaat Blankenberge-Oostkust omvat het gebied aan de Vlaamse Oostkust rond Blankenberge, meer, meer bepaald de gemeenten Blankenberge, Knokke-Heist, De Haan, Zuienkerke en het gebied van Zeebrugge en Lissewege die op het grondgebied van de gemeente Brugge liggen.

Bisdom Brugge en bisschop Lode Aerts

De dekenij Blankenberge-Oostkust maakt samen met nog 15 andere dekenijen deel uit van het bisdom Brugge. Het bisdom Brugge omvat de hele provincie West-Vlaanderen met volgende dekanaten: dekenaat Avelgem, dekenaat Blankenberge-Oostkust, dekenaat Brugge, dekenaat Brugge-Zuid, dekenaat Diksmuide-Veurne, dekenaat Gistel, dekenaat Ieper, dekenaat Izegem, dekenaat Kortrijk, dekenaat Menen, dekenaat Oostende, dekenaat Poperinge, dekenaat Roeselare, dekenaat Tielt, dekenaat Torhout en dekenaat Waregem

De Belgische kerkprovincie met de Belgische Bisschoppenconferentie en aartsbisschop van Mechelen-Brussel, Jozeph De Kesel als voorzitter

Verschillende bisdommen samen vormen een kerkprovincie. Aan het hoofd van een kerkprovincie staat een aartsbisschop, die een aartsbisdom bestuurt. De Belgische kerkprovincie telt naast het bisdom Brugge nog 7 andere bisdommen: Aartsbisdom Mechelen-Brussel, Bisdom Antwerpen, Bisdom Brugge, Bisdom Gent, Bisdom Hasselt, Bisdom Luik, Bisdom Namen, Bisdom Doornik en het Militair ordinariaat, ook wel bisdom van de Belgische Krijgsmacht genoemd.

Wereldkerk met Paus Franciscus, bisschop van Rome aan het hoofd

België telt slechts één kerkprovincie, maar grote landen hebben meerdere kerkprovincies. Al die kerkprovincies samen vormen de wereldkerk die bestuurd word door de Paus, samen met de Curie, kardinalen en bisschoppen.

Andere Christelijke gemeenschappen

 • Kerken binnen de Oecumenische werking
  • Protestantse gemeenschap
  • Anglicaanse gemeenschap
  • Orthodoxe gemeenschap
 • Kerken buiten de oecumenische werking
  • Evangelische gemeenschap

Niet Christelijke gemeenschappen

 • Joodse gemeenschap
 • Moslimgemeenschap